Monday, April 16, 2012

Tumit kaki ku sakit


nah amik...amboiiiii (gambar dari google)


Akhir2 ni kerap sakit tumit kaki...bila pagi2 bangun dari tidur..mula nak menapak tu...Ya Allah sakitnya.Tiap malam sebelum tido asben kena picit  dulu tumit saya ni..anak2 pulak saya suruh dorg ketuk2 tumit ni guna botol rexona coz dorg picit tak rasa ape pun.Ikutkan kat tempat keja lebih banyak duduk dari berjalan.Dok google katanya sebab faktor ni.

sedikit info
Faktor-faktor yang menyumbang kepada Plantar Faciitis.
  • Senaman yang berlebihan
  • Radang sendi (arthritis) yang berdekatan dengan Plantar Fascia
  • Kencing manis senang merosakkan Plantar Facia
  • Memakai kasut yang tidak sesuai semasa senaman atau berjalan. Ia membuatkan berat badan tidak tersebar dengan sama rata di bahagian kaki.
  • Bentuk tapak kaki yang datar (flat foot), tapak kaki terlampau melengkung atau gaya berjalan yang tidak normal boleh membuatkan Plantar Fascia menjadi tegang.

>SENAMAN  berlebihan - memang takla saya ni ,semggu sekali je pun tu pun kalau rajin jogging
>Radang sendi -entah 
>Kencing manis - Ya Allah mohon dijauhkan penyakit ni.
>kasut - saya tak pakai pun high heel sejak usia meningkat ni
>Bentuk tapak kaki - normal je pun, cuma berjalan agak bersepah sikit hihi...lainla dulu muda2 dgn high heel jalan tertib je.


Tapi kalau berat badan berlebihan pun dorg kata leh jd penyebab gak...yg pasti sekarang ni mmg kerap sakit..terutama waktu malam dan awal pagi...sangat kesian kan.....






23 comments:

  1. harap² takde ape8lah yer.. mak saya pun sejak akhir² ni mengadu sakit tumit, tapi dah pesan soh pakai selipar kat rumah.. iyerlah simen kan sejukk.. ni dah ok sikit..

    ReplyDelete
  2. teringat mak saya pun slalu sakit tumit. tapi lepas makan produk buang toksin, terus elok tumit nyer tu. wallahua'lam..:-)

    ReplyDelete
  3. sy pun pernah kene jugak..tp sy sebab byk toksin kot heehee..alhamdulillah dah ok..sy minum teh buang toksin =)

    ReplyDelete
  4. dulu2 dana pun kadang2 penah gitu gk kak tp skrg dh takde dh... agaknyer brt tmbh skit kiot kak hehehhe...

    ReplyDelete
  5. try la jumpa oc..atau beli ubat utk sakit tumit.. dulu lya suka pakai highheel..mmg azab gak sakit tumit.. pastu ber urut..br lega

    ReplyDelete
  6. mak saya pun kerap sakit tumit...harap2 akak tak ada ape2..

    ReplyDelete
  7. kalu nak bulih awak nak kasi saran sikit di cuci celup dengan air hangat aje lah

    ReplyDelete
  8. Yg sy tau sbb berat berlebihan... Berat badan berapa..?
    Sy kan x sakit, tp tumit pecahla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat terkini 59kg..patutnye tak leh lebih 55kg.Tumit akak sakit je..tp takde pecah2.

      Delete
  9. ibu pn sering rasa bisa2 di bahagian tumit tu..trkdg masa bngun tidur kena duduk dulu bbrapa waktu baru mampu menapak..skrg ni ibu mkn supliment garlic. Rasa ok sikit w.pn agak memakan masa...

    ReplyDelete
  10. cuba jumpe dokter.. tanya pendapat dokter.. risau jugak kan.. skrg macam2 penyakit ade.. huhuhu..mintak di jauhkan~

    ReplyDelete
  11. org kata sakit tumit ni ada kena mengena dgn rahim kita......wallahualam. Cepat2 jumpa doktor tau!

    ReplyDelete
  12. salam ziarah... wah anak da remaja2 yea tp mak nye nampak muda remaja lagi. hehehe... salam perkenalan :) thx singgah blog sy

    ReplyDelete
  13. salam, harap tak ada apa-apa yang serius. Tapi seperti kata ina, biasanya sakit tumit dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan, wallahualam

    ReplyDelete
  14. saya masa preggy no 2 selalu sakit2 kat situ...tp saya perasan kalu minum ais mmg sakit2 sengal...berat giler nak bwk kaki ni..n satu lagi berat bertambah...huhuhu...

    ReplyDelete
  15. Suami akak pun sama sakit tumit..Dia beli pelapik kaki scholl dekat farmasi yg berjel biru..Dia bubuh 2 lapis sekali ..

    Senyap je sekarang oklah tu kot..Kalau tak mesti meregek je ..Tak larat nak urut nanti tangan akak yg bengkak..bekas operation nilah tangan kanan pulak tu..

    ReplyDelete
  16. Ada juga orang cakap kalau kita perempuan ni sakit tumit, katanya kedudukan rahim tak betul, kena berurut untuk betulkan kedudukannya. Wallahuwa'llam.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum inazamri,

    Kak Ros pun pernah jugak sakit tumit kaki ni....tapi Kak Ros disebabkan lebih berat badan...tu yang la ni kak Ros dok usaha jugak la nak turunkan berat badan...

    ReplyDelete
  18. salam.dah sembuh ke sakit tumit? ambil ubat apa?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Ina

    moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum... Nak share sikit pasal stokin yang boleh kurangkan rasa sakit pada kaki u all. Stokin ajaib namanya. Boleh ke blog saya :- lilyanacantek.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liiyana saya ada dengar pasal stokin ajaib ni. macam kat tb tu kan? harga dia mahal tak? saya pun sakit tumit jugak ni. tapi rasa2nya berat badan berlebihan kot. skrang 65kg tinggi 163cm.. hihihi beratkan..

      Delete
    2. Hai...stokin ajaib ni harga mampu milik dear, bawah 59. Stokin dgn teknologi nano dan fir. Memang bantu kurangkan sakit/lenguh kaki dan pinggang. During pregnant pun sedap pakai. Nak order boleh whatsapp lily @ 019-4575765 .

      Delete