Monday, July 21, 2014

Biskut Nestum


anak : mama taknak buat kuih raya ke?
mama: malas la..
anak : ishhh mama ni...... buat la....
mama : oklah..pi google cari biskut paling simple & yg semua bahan mmg dah ada kat dapur baru mama buat.

* ok butter je kena beli.
 Ahad lepas sahur terus buat maka jadilah Biskut Nestum tersedap ni.Anak2 suka.Sebalang kecik dah licin malam tadi.Ada lg sebalang besar kasi simpan raya.....


kredit resepi dari sini maklangazie

 Bahan :
                    250 gm butter
                    100 gm kismis (ganti ngan cchip)
                    2 cawan tepung gandum
                    1 cawan tepung jagung
                    3 cawan nestum
                    1 cawan gula caster
                    1 biji telur
                    1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya :
1.             Pukul butter dengan gula hingga putih.
2.             Masukkan telur dan esen vanila... kacau sebati
3.             Masukkan semua tepung dan nestum... masukkan kismis... uli hingga sebati
4.             Bentukkan bisut ikut suke korang... bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 165'c(ikut oven). 


* malam tadi punye cerita pulak -

"mama kitaorg nak buat cornflakes madu ..." 
ok korg buat mama beli bahan....dlm hati bila nak buatnye ntah..."



* pray for GAZA & MH17 & MH370


6 comments:

  1. Seronoknyer kan sama2 dengan anak2 buat biskut raya...mesti meriah dan kurang rasa penatnyer...

    ReplyDelete
  2. Buat kuih ni kalau berteman tu yg seronok kan Ina.
    Kakak pun sama bila ada anak-anak tolong baru timbul rajinnya.

    ReplyDelete
  3. mmg senang menu, blh try bt pasni kak... dana dr sebelum pose dh plan nk msk mcm2.... tp bile time pose mls bebeno nk bt biskut... sampai dh tinggal seminggu nih pun tak terbuat2 lg... aduh lahai

    ReplyDelete
  4. menarik plak resipi biskut yang akak kongsi tuh.
    senang dan mudah jer nak buat.
    nak try lah nanti.. mekasih yer~

    ReplyDelete
  5. nampak senang je bahan-bahannya tu ye kak ina..
    gambar biskut nye pun tempting!

    ReplyDelete